Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ενότητα 3 Κεφάλαιο 11. Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη και η Ναυμαχία στο Ναβαρίνο




Ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής προχώρησε στην Αττική και πολιόρκησε την Ακρόπολη που υπερασπιζόταν η φρουρά της, με αρχηγό τον Γιάννη Γκούρα. Τότε διορίστηκε από την επαναστατική κυβέρνηση, αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας, ο οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης και στάλθηκε να αντιμετωπίσει τον Κιουταχή.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης


Ο Καραϊσκάκης είχε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, καθώς νίκησε τους Οθωμανούς στο Δίστομο και στην Αράχοβα (Νοέμβριος 1826) και προχώρησε στην Αττική, με σκοπό να αναγκάσει τον Κιουταχή να εγκαταλείψει την Αττική. Παρά την αντίθετη άποψη του Καραϊσκάκη, οι άγγλοι αξιωματικοί Τσωρτς και Κόχραν, στους οποίους η κυβέρνηση είχε αναθέσει την αρχηγία των ένοπλων δυνάμεων στη στεριά και τη θάλασσα, αποφάσισαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον των Τούρκων για να σωθεί η Ακρόπολη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του ελληνικού στρατού, ο θάνατος του Καραϊσκάκη και η συνθηκολόγηση της φρουράς της Ακρόπολης. Ο θάνατος του Καραΐσκάκη και η κατάληψη της Ακρόπολης από τους Τούρκους ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η Επανάσταση έσβηνε (Μάης 1827).

Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), παρακινημένες ωστόσο από τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, αποφάσισαν με τη συνθήκη του Λονδίνου ( 6 Ιουλίου 1827) την ειρήνευση και τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους. Ήταν μια απόφαση που άλλαξε ουσιαστικά τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος. Η επανάσταση δεν είχε ακόμη τελειώσει. Η άρνηση του σουλτάνου να δεχτεί τη συνθήκη προκάλεσε τη στρατιωτική παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.



H ναυμαχία στο Ναβαρίνο

Αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία με αρχηγούς τους ναυάρχους Κόρδιγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν κατέπλευσαν στην Πύλο της Πελοποννήσου για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον Οκτώβρη του 1827, ο ευρωπαϊκός στόλος νίκησε τον τουρκοαιγυπτιακό, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά. Η νίκη του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων στο Ναβαρίνο ήταν καθοριστική και επιτάχυνε τις εξελίξεις, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας .

Ερωτήσεις Κατανόησης
1. Τι εκανε ο Κιουταχής μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου ;
2. Ποιος ανέλαβε την στρατιωτική ηγεσία στην Στερεά Ελλάδα και ποιες ήταν οι επιτυχίες του ;
3. Γιατί το 1827 δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Επανάσταση είχε ηττηθεί;
4. Πώς παρενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στο ελληνικό ζήτημα;