Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

H παράγραφος και η δομή της



Κάθε κείμενο είναι χωρισμένο σε παραγράφους, σε μικρότερες δηλαδή ενότητες που τις συνδέει βέβαια ένα κοινό νόημα (όλες οι παράγραφοι ενός κειμένου αναφέρονται σε ένα θέμα), αλλά η καθεμιά έχει διαφορετικό περιεχόμενο από τις άλλες.


Η δομή της παραγράφου.

H παράγραφος είναι σημαντικό στοιχείο για την οργάνωση ενός κειμένου. Όμως και η ίδια είναι ένα κείμενο με αρκετή αυτονομία. Aποτελείται από τρία μέρη (όπως και μία ολοκληρωμένη έκθεση): από τη θεματική πρόταση (τον πρόλογο της παραγράφου, όπου παρουσιάζεται επιγραμματικά το θέμα της), τις λεπτομέρειες (η ανάπτυξη της παραγράφου) και την κατακλείδα (συμπέρασμα).




Διαβάζω το παρακάτω κείμενο :


Το ποδόσφαιρο μπορούσε να πάρει διαστάσεις παγκόσμιου φαινομένου μόνο στον 20ό αιώνα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η δυνατότητα δημιουργίας υπέροχων σταδίων και εκπληκτικών αγωνιστικών χώρων και, επιπλέον, η τελειοποίηση της μπάλας και των παπουτσιών, συνέβαλαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Πάνω από όλα, όμως, βοήθησε η τηλεόραση, η οποία έφερε το λαοφιλέστερο παιχνίδι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μεταφέροντας μια υπέροχη παράσταση μπροστά στα μάτια δισεκατομμυρίων φιλάθλων. Έτσι το ποδόσφαιρο, αργά αλλά σταθερά, προσέλκυσε πολλούς φίλους σε όλα τα μέρη του κόσμου.”

Θεματική πρόταση :

Λεπτομέρειες :

Κατακλείδα :