Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τα "μυστηριώδη κουτιά" … και η φύση της επιστήμης




Ερωτήματα
Τι μπορεί να κρύβουν 6 μικρά, μεταλλικά και καλά σφραγισμένα κουτιά; Πόσες υποθέσεις μπορούμε να διατυπώσουμε για το περιεχόμενό τους; Ποιες είναι οι ενδείξεις που έχουμε για τη διατύπωση των υποθέσεων μας; Ποια υπόθεση θα επικρατήσει ως η καλύτερη ιδέα και με ποιο τρόπο θα συμφωνήσουμε όλοι-ες σε αυτή; Υπάρχει, τελικά, μία και μόνη σωστή απάντηση;


Τα Μυστηριώδη Κουτιά …
Η δραστηριότητα με τα "μυστηριώδη κουτιά" (mystery boxes) από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου (London Science Museum) σχετίζεται με τη φύση της επιστήμης, αλλά και με τη φύση της γνώσης ευρύτερα. Τα παιδιά θα αναζητούν, θα διερευνούν και θα επιθυμούν να μάθουν ποιο είναι το περιεχόμενο των κουτιών, αλλά αυτό ποτέ δεν τους αποκαλύπτεται!

Διαμορφώνουν τις ιδέες τους και καταγράφουν τα χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης αναζητούν συμφωνίες και συναίνεση για να καταλήξουν στην καλύτερη ιδέα που προκύπτει από τη συζήτηση και την επικοινωνία. Τα "μυστηριώδη κουτιά" είναι μια αναλογία για την επιστήμη. Οι επιστήμονες αδυνατούν "να ανοίξουν το κουτί" και να βρουν μια καθοριστική απάντηση στο εάν οι ιδέες τους αληθεύουν ή όχι. Αντίθετα, διαμορφώνουν εικασίες και θεωρήσεις, στηριζόμενοι πάνω σε ενδείξεις και αποδείξεις που προκύπτουν μέσα από τη διερεύνηση και οι οποίες είναι ανοιχτές στον επαναπροσδιορισμό και στην αναθεώρηση. Η παρατήρηση, η συζήτηση, η διαπραγμάτευση, η ανάπτυξη επιχειρημάτων, η ομαδική εργασία και επικοινωνία είναι βασικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής εργασίας.